** Vinbonden Jannis Papadopoulos i Anapa Ryssland

 

Vid samtal med min svärmor Anastasia på 1980-talet i Kalamata Grekland har en stor del av uppgifterna i nedanstående berättelse framkommit.

Anastasia var född den 23 mars 1919 i Anapa vid Rysslands kust i Svarta havet av den 16-åriga modern Vasiliki Melanifidou. Vasiliki var gift med vinbonden Vasilis Papadopoulos som var född i Anapa. Hans far var änkeman med fyra barn och hade emigrerat från det Osmanska riket och bosatt sig i Anapa en tid före Vasilis födelse år 1895. Båda Vasilis föräldrar var greker som var födda i det forntida landskapet Pontos. En stor del av befolkningen i Pontos var greker som bott där redan före det Osmanska rikets tillkomst på 1200-talet. Pontos blev en del av det Osmanska riket som på sin höjdpunkt härskade över en stor del av Europa och stora delar av Mellanöstern. 1821, efter nästan 400 års ockupation, bröt sig Grekland ur och blev återigen en självständig nation. Man kan förstå att det därefter inte var populärt att vara av grekiskt ursprung i Pontos eller någon annan del av det Osmanska riket.

Vasilis far, Jannis Papadopoulos, var från Matsouka (numera Macka) i Pontos, ca 40 km söder om kuststaden Trapesunda. Byn som han bodde i hette Kounaka och låg i närheten av klostret Panaghia Soumela. När han bodde där var han gift med Elisabeth. De fick fyra barn, Kostas, Dimitris, Simion och Eleni. Efter den fjärde födseln avled hustrun. Vad Jannis sysslade med i Matsouka är inte känt men eftersom det var han som anlade vinodlingen i Anapa så kan man gissa att han även odlade vin i Matsouka.

Efter att Jannis anlänt till Anapa startade han vinodling på ett område som han förvärvat och som enligt min svärmor var på 10 strema. Strema är ett grekiskt ytmått för mark och omfattar 1000 m2. På marken byggdes långt senare flygplatsen i Anapa vilket talar för att hans mark kan ha varit betydligt större. Där producerade han vin, av druvsorten Riesling, som han exporterade på fat till Tyskland och Frankrike via hamnen i Novorossijsk, ca 50 km från Anapa. Huset som han byggde i Anapa skall ha varit ca 300 m2 stort och hade källare där vinet förvarades. Bostaden inrymde en stor sal, två sovrum, stort kök och matrum. Till detta kom ytterligare ett antal rum som även blev använda som bostäder för arbetare under skördetid. Totalt skall det ha funnits 18 rum i huset. En utvändig trappa med 15 trappsteg ledde till källaren. Utöver trappan till källaren måste det ha funnits en körväg dit eftersom vinet förvarades på fat som skulle transporteras till hamnen i Novorossijsk. Språksvårigheter kan ha gjort att jag missuppfattat vissa uppgifter. Anastasia talade ryska och grekiska och förstod endast enstaka ord på engelska.

Jannis gifte om sig i Anapa med Anastasia (svärmors farmor) som också kom från Pontos. Hon var troligen från Matsoukas närområde och var änka. Hon kom med sin dotter Sofia någon tid före 1895. På den tiden fanns livlig trafik över Svarta havet mellan Ryssland och Osmanska riket och när Anastasia kom till Ryssland var Anapa första hamnen efter avgången från Trapesunda. Hennes dotter avled i TBC och hon gifte om sig med Jannis. Efter giftermålet föddes sonen Vasilis 1895 och därefter ytterligare två söner, Anestis och Theodoris. När Jannis avled den 14 mars 1919 övertog Vasilis, som var äldst av sönerna, vingården och den fortsatta produktionen. Han var då redan gift och hans första dotter föddes den 23 mars samma år. Hon blev döpt till Anastasia efter sin farmor.

Vasilis blev gift med Vasiliki Melanifidou från byn Rousio som låg i ett område kallat Kromnis söder om Trapesunda i Pontos. Hon var född den 14 september 1902 och hennes föräldrar var Christos Melanifidies och Afroditi Kassamidou. Vasiliki hade flyttat från Rousio till Anapa ca 1918. Av de samtal jag fört med svärmor och med ledning av artiklar som svärmors syster skrivit i en tidning, för en förening för återflyttade till Grekland, drar jag slutsatsen att Christos och Vasiliki reste till Anapa tillsammans. Han hade då varit hemma på ett av sina återkommande besök för att träffa familjen och för att hämta Vasiliki till ett giftermål i Anapa som troligen redan var förberett. Vasiliki födde sitt första barn 1919 efter giftermål med Vasilis Papadopoulos 1918. Det var Anastasia som föddes den 23 mars. Därefter föddes Jannis 1921 och Anna den 9 december 1923. Inom den grekisk ortodoxa kyrkan och även inom den rysk ortodoxa är det nästan omöjligt att döpa ett barn till ett namn som inte är kristet. Anna skulle döpas till Afroditi efter sin mormor men det godkändes inte av prästen så hon blev istället döpt till Anna efter sin födelsedag. Den yngsta dottern, som föddes i Aten 1935, kunde däremot döpas till Afroditi utan invändningar från kyrkan.

Christos ålder vet vi inte säkert men Afroditi var född i Rousio 1860 och de skall ha varit ungefär jämngamla. Det föddes totalt fyra barn i Chritos familj och Vasiliki sägs ha varit nummer tre. De övriga barnens namn var Neoklis, Kostas och Persefoni. Christos bodde många år i Ryssland. Han fick arbete i ett bageri i Anapa där han också hade en kusin som han bodde hos en tid. Han bodde och arbetade även flera år i Sibirien. Han arbetade alltid som bagare när han var i Ryssland men återvände ibland till sin hemby i Pontos för att träffa sin familj och lämna pengar. Då var han frikostig med bjudningar och presenter. Hustrun menade att det varit bättre om han skickat pengarna utan att komma själv. Afroditi flyttade från Pontos till Grekland 1929 och det är troligt att hennes barn då redan befann sig i Grekland efter att ha flyttat tidigare. De flesta greker som bodde i Pontos hade flyttat till Grekland i början av 1920-talet i samband med revolutionen i det Osmanska riket då Turkiet bildades under Ataturks ledning.

Den ryska revolutionen som inleddes 1917 var i full gång när Vasilis och Vasiliki gifte sig 1918 och därefter fick sina tre första barn. Det kom att dröja några år innan revolutionen fick genomslag i hela Ryssland. Familjen tillhörde de rika i Anapa med vinodling på egen mark, ett stort hus och stora belopp i guldmynt som förvarades i två kistor i huset. Så kunde det naturligtvis inte fortsätta med den nya kommunismen som rättesnöre. Det hade gått bra under några få år med Lenin men när Stalin kom till makten, efter Lenins död 1924, blev det hårdare villkor för de besuttna. Marken med vindodlingar delades upp på ytterligare ett antal personer och deras hus gjordes om till bostad för ytterligare flera familjer. Även deras bohag och privata tillhörigheter delades ut till andra. I Vasilis familj fanns då Vasilis och Vasiliki, Vasilis mor, som avled 1933, Vasilikis far och de tre barnen. Den exakta tidpunkten när konfiskationen ägde rum är inte känd men uppgiften från min svärmor anger 1932-1933. Därefter försörjde sig Vasilis på att sälja grönsaker fram till att familjen flyttade till Grekland.

Flytten till Grekland var väl förberedd. Vasilis hade i förväg, genom Grekiska ambassaden, överfört ett stort penningbelopp till Grekland. Som mottagare och förvaltare av beloppet stod en ingift svåger till Vasilis. Det var Vasilikis syster Persifonis man vars namn inte längre någon vet. Beloppet som överfördes sägs ha varit 650000 drachmer och man kan utgå ifrån att överföringen måste ha gjorts innan kommunisterna började konfiskera deras tillgångar. Avsikten med överföringen var naturligtvis att rädda en del av förmögenheten från konfiskation men det ingick även i planen att ett stort markområde för vinodling skulle köpas i närheten av Aten för Vasilis räkning. En stor del av pengarna förskingrades så planerna på vinodling nära Aten fick läggas åt sidan då det som återstod inte räckte för detta. Istället inköptes 65000 m2 mark i Nausa i närheten av Thessaloniki i norra Grekland.       

I och med flytten till Grekland konfiskerades deras återstående tillgångar och de fick lämna Ryssland tomhänta, så när som på det som de lyckats föra ut tidigare och det som de kunnat gömma undan och smuggla ut olagligt vid flytten. Bland annat syddes guldsmycken in i kläderna på lilla Anna. Flytten gick med båt från Anapa den 21 april 1934 till Odessa. Därifrån reste man med ångaren Novorossijsk till Piraeus dit de kom den 7 maj. De bosatte sig i stadsdelen Haidari som på den tiden låg en liten bit utanför Aten. Där köpte Vasilis en tomt på 4 tusen kvadratmeter som han bebyggde med ett litet bostadshus och en ladugård för 2 kor. Det var inte så han hade planerat. Detta blev en nödlösning på grund av att Persifonis man slarvat bort en stor del av hans pengar från Ryssland, som han blivit anförtrodd att ta hand om. Det som fanns kvar räckte inte för att bygga upp en vingård på marken i Nausa. Han fick nöja sig med att bo och odla på den lilla jordbiten i Haidari utanför Aten.

Vasilis skulle haft goda förutsättningar för att lyckas som vinbonde i Grekland. Han var uppfödd på sin fars vingård som han hade tagit över vid faderns död 1919. Vid flytten var han 39 år och kunde allt om vinodling och vinframställning. Han hade fört ut pengar (som nu var borta) som skulle räcka för att bygga upp vingården och komma igång. Beloppet skulle även räcka till deras uppehälle tills de nya vinstockarna skulle börja ge skörd. Det måste ha varit en stor besvikelse både för honom och för hans fru. I Ryssland tillhörde familjen de mycket rika men i deras nya hemland var de fattiga. Deras yngsta dotter föddes sedan de bosatt sig i Haidari. Hon föddes den 1 juli 1935 och döptes till Afroditi, det namn som hennes syster Anna egentligen skulle haft. Prästen i Haidari hade inga invändningar mot namnet.

Några år efter bosättningen i Haidari drabbades Vasilis av TBC och strax därefter blev Grekland indraget i andra Världskriget genom Italiens ockupation som avlöstes av Tysklands ockupation och därefter inbördeskrig. Familjen fick aldrig någon bra ekonomi utan levde i fattigdom resten av livet. För att förbättra inkomsterna hade Vasiliki en liten handkärra, vid den närbelägna skolan, för försäljning av godsaker. Dessutom byggde de om ladugården till bostad åt sig själva och hyrde ut sitt eget bostadshus.

Som nygift med deras barnbarn Sofia besökte jag dem i deras hem i Haidari 1970. De bodde, enligt mitt tycke, bra där med sin stora tomt med odlingar och trädgård men de saknade det mesta av de bekvämligheter som vi nu är vana vid. Vasilis var en bruten man och avled i Haidari 1973. Hans fru, Vasiliki, flyttade till sin yngsta dotter i Thessaloniki och avled där år 1981.

Huset i Anapa Ryssland har förblivit bostad åt flera familjer och gått i arv i flera generationer. Marken där Vasilis vinodlingar fanns användes vid byggandet av Anapa Flygplats. Efter Sovjetunionens fall 1991 hade det kunnat gå att få tillbaka egendom som konfiskerats. Handlingarna på huset fanns kvar men på marken var alla handlingar borta. Det skulle ha blivit en långdragen rättsprocess på ett annat språk med stora kostnader och en oviss utgång. Det gjordes därför inga försök att få tillbaka egendomen. Av marken i norra Grekland på 65000 m2 beslagtog kommunen så småningom 25000 m2. Större delen av de resterande 40000 m2 ockuperades och bebyggdes olagligt av människor i trakten. Vasilis barn och barnbarn gjorde inte heller här några allvarliga försök att få tillbaka marken eller att få ersättning för den. På marken i Haidari uppförde barnen senare ett flervåningshus. För att betala byggkostnaderna såldes ett antal lägenheter på öppna marknaden. De övriga fördelades på arvingarna efter var och ens andel i arvet.

 

Källor: Samtal med min svärmor i början av 1980-talet, uppgifter ur artiklar i tidskriften Pontiaka som skrivits av Vasilis och Vasilikis yngsta dotter Afroditi Telidou år 2008, noteringar på gamla fotografier, inhämtad information från andra släktingar i familjen samt Shipsnostalgia marint forum. Uppgifter från officiella källor i Ryssland, Turkiet och Grekland saknas helt. 


På bilden ser man Vasilis och Vasiliki högst upp. Vasilis mamma Anastasia sitter i mitten. Barnen är från vänster Anastasia född 1919, Jannis född 1921 och längst ner Anna född 1923. Kortet är taget i Anapa Ryssland 1926.

The picture shows Vasilis and Vasiliki at the top. Vasili's mother Anastasia is in the middle. The children are from the leftAnastasia born 1919, Jannis born 1921 and further down Anna born 1923. The card is taken in Anapa Russia 1926.

 

 

På bilden från 1926 ser man i mittersta raden från vänster Vasilis, född i Anapa 1895. I mitten sitter Vasilikis far Christos och till höger sitter Vasiliki, född i Rousio Pontos 1902. Flickan längst ner är Anastasia, född i Anapa 1919. De yngre männen högst upp är kusiner till Vasilis eller Vasiliki som också var bosatta i Anapa.

In the picture from 1926 you can see in the middle row from the left Vasilis, born in Anapa in 1895. In the center is Vasiliki's father Christos and on the right is Vasiliki, born in Rousio Pontos in 1902. The girl at the bottom is Anastasia, born in Anapa in 1919. The younger men at the top are cousins ​​to Vasilis or Vasiliki who were also living in Anapa.


Ångaren Novorossijsk, byggdes i Newcastle 1896 för Russian Co of Sea i Odessa och fick då namnet Rossiya. Vasilis och hans familj reste med fartyget från Odessa med ankomst Piraeus den 9 maj 1934. Fartyget var 73 meter långt. Ett annat fartyg hade tagit dem från Anapa till Odessa den 21 april. Novorossijsk sänktes av tyskt flyg den 12 augusti 1941 vid Kap Sychevka i Svarta Havet då hon var på resa från Kherson till Odessa.

The steamer Novorossijsk, was built in Newcastle in 1896 for the Russian Co of Sea in Odessa and was then named Rossiya. Vasilis and his family traveled by ship from Odessa with the arrival of Piraeus on May 9, 1934. The ship was 73 meters long. Another ship had taken them from Anapa to Odessa on April 21. Novorossiysk was sunk by German flight on August 12, 1941 at Cape Sychevka in the Black Sea when she was traveling from Kherson to Odessa.


Bilden är från Haidari Aten med Afroditi Kassamidou som flyttat från Rousio, söder om Trapesunda, 1929 och hennes man, Christos Mellanifidou, som flyttat från Anapa 1934.

The picture is from Haidari Athens with Afroditi Kassamidou who moved from Rousio, south of Trapesunda, in 1929 and her husband, Christos Mellanifidou, who moved from Anapa in 1934.       




Kommentarer